Címlap Hírek Állandó diakónus-jelöltek akolitus avatása az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében

  Állandó diakónus-jelöltek akolitus avatása az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében

  2014. március 8-án a Budapest-Pestszenterzsébeti Szent Erzsébet-plébániatemplomban került sor az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye két állandó diakónus-jelöltjének lektorrá avatására. A jelöltek admissziójára januárban Angyalföldön, lektorrá avatásukra februárban Kispesten került sor.

  Erdő Péter bíboros megbízásából Czap Zsolt helyi plébános vezette a szombat este hat órakor kezdődött ünnepi szentmisét és akolitusavatást. Az akolitus a liturgiában a diákonus segítője, az oltár körül teljesít szolgálatot. 

  Jézus azért ment a pusztába, hogy szolgálatára készüljön, és a jelöltek is ezen az úton haladnak – utalt az evangéliumra Czap Zsolt. A szentírási szakaszban felolvasott hármas kísértés és az azokra adott válasz üzenetet hordoz mindannyiunk számára. A Bibliát meg kell ismerni, élni kell, és így továbbadni az emberek számára. Ha csak egy kifejezés is magával ragad – mint ahogy Teréz anyát, amikor életre váltotta a „szomjazom” szót – akkor jó úton haladunk – folytatta a plébános. A hivatalnokokká válás kísértésének álljunk ellen, hogy jó szolgálói legyünk egyházunknak, a ránk bízottaknak, amint azt korunkban Ferenc pápa példája is mutatja – hangsúlyozta prédikációjában Czap Zsolt.
  A szentbeszédet követő zajlott le az akolitus avatás rövid szertartása.
  Az ünnepi szentmisén jelen volt Mahimai Raj Anthony káplán, Szabó János kispesti plébános, Füzes Ádám atya, a főegyházmegye állandó diákonátusért felelős referense és Nagy Károly, a jelöltek spirituálisa, valamint Kuzmányi István állandó diakónus-jelölt (akit korábban már akolitussá avattak), továbbá az egyházmegye három állandó diakónusa: Lindmayer Ferenc, Dudás Zoltán és Udvardy István.
  A jelöltek állandó diakónussá szentelésére előreláthatólag 2014. június 14-én, szombaton az esztergomi bazilikában kerül sor.

  Forrás: Magyar Kurír

   
  Névnap
  Ma 2023. február 09., csütörtök, Abigél és Alex napja van. Holnap Elvira napja lesz.