Címlap Hírek ITT 2013 - A diakónus lelkisége

    ITT 2013 - A diakónus lelkisége

    ITT 2013: A diakónus lelkisége

    Az ország tíz egyházmegyéjében összesen 113 állandó diakónus szolgál. Minden év őszén a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház ad otthont Leányfalun a mindenfelől érkező diakónusok, feleségeik és érdeklődők csapatának.

    Alkalom ez a közös imádságra (együtt imádkozzuk a szentmisét és a zsolozsma imaóráit), a tanulásra és a testvéri, baráti találkozásokra.

    Kétévente váltakozó módon választanak témát a diakónus szolgálatáról és a saját erőforrások megerősítéséből. Az első kategóriába tartozott, amikor az elmúlt években a családpasztorációról vagy a szenvedélybetegek segítéséről tanulhattak a résztvevők, a másodikba, amikor a diakónus családjával, lelkiségével foglalkoznak.

    Csütörtökön az esti dicséret után a feleségek dr. Papanek Márta családterapeuta, lelkivezető segítségével dolgoztak a megbocsátás és elengedés témájában. A diakónusok Dr. Füzes Ádám vezetésével mélyültek a liturgikus szolgálat teológiájának és gyakorlati előírásainak ismeretében.

    Pénteken Hollai Antal atya, a lelki élet mestere tanított a lelki életről. Komoly lelki mélységből indulva segített a mindennapi lelkiség gyakorlatába átültetni a hallgatók számára Jézus igazságait.

    Szombaton a lelkiség ősi műhelyének képviselője, a bencés Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát tart előadást Új dalt énekeljetek az Úrnak! címmel, majd ő pontifikálja az ITT záró miséjét.

    A részvevők két frissen megjelent kötettel is megismerkedtek. A Római Dokumentumok 41. (Szent István Kiadó) köteteként jelent meg a Nemzetközi Teológiai Bizottság tanulmánya A diakonátus kialakulása és távlatai címmel, mely a diakonátust tekinti át bibliai alapjaitól a patrisztikus szövegeken át egészen a II. Vatikáni Zsinat helyreállító munkájáig és a jelen perspektívájáig. A másik kötet Stefan Sander német teológus, a Nemzetközi Diakonátusi Központ vezetőjének munkája A diakónusi szolgálat az Egyházban címmel (Könyvpont-L’Harmattan). Mindkét kötet a Pro Diaconia Alapítvány gondozásában és támogatásával jelent meg.

    Ima, tanulás és találkozás: mindhárom egyaránt fontos és megerősítő a következő év szolgálatához és mindennapi életéhez diakónusoknak, családjaiknak, és minden közösségnek, ahová hazatérnek.

    Forrás: Magyar Kurír

     
    Névnap
    Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.